BODRUM KOYUNBABA / Carlo Domeniconi

Okumaya başlamadan önce sitede çalan müziği kapatın ve aşağıdaki videoyu tıklayın. Yazdıklarım burada çalan müzikle ilgili.

KOYUNBABA ANTİK TAŞ OCAĞI

Dünyanın en eski doğal ve kültürel yapılarına sahip bir ülkede yaşıyor olmamıza rağmen en büyük eksiğimizin bu değerleri yeterince tanıtamıyor olmamız diye düşünüyorum.

Bir iki cümleyle, bildiğim ve öğrendiğim kadarıyla anlatmaya çalışayım Bodrum Gümüşlük Koyunbaba’ daki Antik Taş Ocağı’ nı…

Bodrum Gümüşlük’ ten Yalıkavak’ a doğru giderken (maalesef tabela yok❗️) Koyunbaba koyuna inince karşınıza çıkıyor bu muhteşem görüntü. Bodrum’ a ilk geldiğim zamanlar (1990) gördüğümde resmen dilim tutulmuştu.

Bodrum’un Halikarnasos olduğu zamanlar Artemisia, eşi Karya kralı Mausolos M.Ö. 353 yılında ölünce onun adına Bodrum merkezinde olan Mauselion’ u (kendisi dünyanın 7 harikasından biridir) yaptırmış. Ve bu inşaatta kullanılan taşlar buradan yani Koyunbaba’ daki taş ocağından gitmiş. Mauselion büyük bir depremde yıkılınca taşlar Halikarnasos kalesinin inşaatında kullanılmış. Ayrıca ocaktan çıkarılan taşlar deniz yoluyla taşınarak bugünkü Bodrum Kalesi’ nin surlarında da kullanılmış.

Günümüzden 2.300-2.400 yıl önce önce Leleg’ler sonra da Karyalı’ ların taş kestiği yerden etkilenmemek mümkün değil. İtalyan klasik gitarcı Carlo Domeniconi Türkiye’ye geldiği zamanlarda Bodrum’a da geliyor ve o da Gümüşlük Koyunbaba’ dan çok etkileniyor. Buradan esinlenerek Koyunbaba Konçertosu’nu besteliyor Carlo Domeniconi. Son yıllarda dünyanın bir çok yerinde bir çok gitar sanatçısı bu eseri yorumluyormuş. Yani tüm dünyada oldukça popüler olmuş. İşte dinlediğiniz bu eser Koyunbaba Konçertosu.


Her yıl gerçekleştirilen Gümüşlük Uluslararası Klasik Müzik Festivali kapsamında bu muhteşem yerde konserler veriliyor. Gece ışıklandırılınca burası daha da muhteşem oluyor. 2013 yılında gerçekleştirilen festivalin kapanışında Carlo Domeniconi burada konser vermiş. Ben kaçırdım bu konseri. Ama bundan sonra Koyunbaba’ daki Antik Taşocağı’ nda yapılan konserlerin takipçisiyim. Hatta bu yıl gerçekleştirilen festivalde Francesco Libetta’ yı bu muhteşem ortamda dinleme fırsatı yakaladım.